2016. április 29., péntek

Akvaristák szimpóziuma 2015




Idén is megrendezésre került a már lassan hagyományosnak mondható Tropicalfish AquascapingContest (T.A.C.), közérthetően és egy kicsit leegyszerűsítve, a magyar akvaristák akváriumainak „szépségversenye”. 

Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a versenyen több kategóriában lehetett nevezni. A legkisebb akváriumokat képviselve a nano kategória (0-40L), ezt követte a normál kategória (40L felett), a Low tech és végül a Wabi kusa (növényes tál), mely utóbbi nem igazán mondható akváriumnak, de a növényes akvarisztikához és ehhez a világhoz szorosan kapcsolódó növényes kreativitás.



A pontozás menete, szisztémája talán szokatlannak mondható, de szokatlansága ellenére talán a legobjektívebb eredményt hozhatja. Az előre meghatározott zsűri helyett, a versenyben résztvevők egymás akváriumait értékelhették. Pontosabban, minden versenyző szavazhatott a számára legjobban tetsző akváriumokra, kategóriától függetlenül, persze a lefektetett pontozási szempontok szerint. Egy versenyző annyiszor öt alkotásra szavazhatott, ahány pályaművel nevezett. 

Azt egy kicsit furcsálltam, hogy a versenyzők nem csak a saját kategóriájukra voksolhattak, de így is kijött a reálisnak mondható eredmény és ily módon az is látható volt, hogy a saját alkotásunk összességében, kategóriától függetlenül, mennyire volt sikeres.



Ahogy már a tavalyi évben is megtapasztalhatták a versenyzők, a TropicalfishKft. idén is megtett mindent, hogy a lehető legtöbb akvaristát elérje és ösztönözze a versenyen való részvételre. Ez az egész éves biztatásban, segítségadásban, tanácsokkal való ellátásban szépen látszódott, de ami talán a konkrét versenyzést inspirálta a legjobban, az maga a bőkezű díjazás. Személy szerint számomra nem ez a legfontosabb szempont a versenyzésnél, de azért bevallhatjuk, nem is az utolsó. :)



A legnevesebb akvarisztikai márkák forgalmazói ajánlották fel a díjaikat a győzteseknek, hogy csak a legnagyobbakat említsem, Eheim (Fisch Kft.), JBL (Aquapet Kft.), Tetra (Pet akvarisztika), Sera Magyarország, Tropica (Tropicalfish Kft.).
Gyakorlatilag minden meg volt, hogy egy nagyon izgalmas, jó hangulatú verseny bonyolódjon. A megadott határidőig beküldte mindenki a képeit, melyek ugye az értékelés tárgyát képezték, némi információval megtűzdelve és megkezdődött az izgalmakkal teli várakozás.
A várakozás igen unalmasnak tűnhet sokaknak, főleg a türelmetlenebbeknek, de ha a böjt közepette néha bedobnak egy gumicsontot, az azért segíthet a nyugalom megőrzésében. Így is lett, méghozzá nem is akármilyen gumicsont. Veréb Gábor (Papó) a verseny főszervezője, néhány nagyvilági hírességnek is kikérte a véleményt az akváriumokról és nagy boldogságunkra, ezeket a véleményeket szavakba is öntötték. Bár ahogy olvasni lehetett nem volt erre sok idejük, de azért csepegtettek nekünk némi lelkesítést.
Bevallom őszintén, nem vagyok naprakész az akvarista, akvakertész celebek tekintetében (persze a legismertebbektől eltekintve) és gondolom, sokan vannak ezzel így, így picit utánanéztem, hogy kik is ezek a nagy nevek, akik megtiszteltek minket.
Nem szerettem volna most egy nagy leírással készülni róluk, csak egy kicsit szemezgettem az általuk készített mesterművekből.


Ralf Gerlach




Őt nem elsősorban az akváriumairól ismerhetünk. Ő képviseli Európa legnagyobb vízinövény termesztő dán céget a Tropica-t, a legrangosabb nemzetközi versenyeken, mint versenybíró. Azt gondolom, hogy ez számunkra igen megtisztelő, elvégre az akváriumaink nagy része az ő növényeikkel van berendezve.

Vélemény:
"I am happy to hear the contest has been a success! Some of the tanks are truly amazing and even some of the tanks with not so good choice of hardscape have really perfect plant growth.
I really like the Wabi kusa no. 113 and 205, but these will not be my winners.
My favorite tank is no. 131 "first iwagumi". The tank is beautifully scaped and perfectly uses the dimensions of the tank. It is simple but optically very efficient. I like both the choice of hardscape and the choice of plants. This is truly an artist at work! The picture is very good and has nice coloration. The plants are in really good condition, even though I would image the picture and plants would have been more perfect a few days later. Regarding fish I would only keep one type of fish in a tank like this, just to keep the simple and clean but beautiful look! So the tank even has more potential. All in all it is just a beautiful piece of work!"
Boldog volt a versenyünk sikerének.Néhány tartály nagyon tetszett neki, voltak melyek nem annyira, de azokban is elégedett volt a növények szépségével, egészségével.
Szereti a wabi kusákat, meg is jelölt kettőt 113 és a 205, de nem ezek a kedvencei. Számára a legszebb akvárium a 131. (megjegyzem nekem is a top ötben volt). Nagyon szépnek találja az elrendezést kiemelve a tökéletesen kihasznált akvárium paramétereit. Nem tartja bonyolultnak az elrendezést, de optikailag rendkívül hatékonynak. Nagyon jó harmóniában van a hardscape a választott növényekkel, igazi művészi munka. A növények nagyon szépek és egészségesek, a fénykép is jól sikerült, jók a színek. A növényeknek még adott volna egy kis időt, hogy még szebb képet mutassanak. Ebbe az akváriumba egy halfajt választott volna (én is pont ezt írtam a kommentemben) az egyszerű, letisztult képhez. De összességében egy szép munkának találja! 

Fernando Francischelli brazil akvakertész:









Véleménye:

 „Unfortunately only now I noticed your message to judge a single aquarium in 4 categories TAC2016 Aquascaping Contest. I'm glad for the invitation, but I think it's late for my evaluation and response of more than 100 works that received this contest, congratulations to all involved. But in my opinion the aquarium would choose first would be the number 109 - Vanaheim and secondly the number of aquarium 40 - Andlang.
Nagyjából annyit írt, hogy későn tudta csak megnézni az akváriumokat, így erre az értékelésre sajnálatosan nem sok ideje volt. Azért megjelölt akváriumokat, mely számára tetszettek.


Ngo Truong Thinh
vietnámi akvakertész:








Vélemény:

101. Before the man appeard on Earth
109. Vanaheim

116. Akvárium

205. Asgard
101. A very unique layout by stone and create a strong impression. The author has created a spectacular scape that rarely seen.
109. This was very good Iwagumi layout. The beautiful stones are skillfully combined to create very deep attraction. May wait a short time for plants to create the complete mature, then picture will looks better and more natural, the sand should also hold flat in foreground.

116 :.Although the layout is using low tech but careful cared, clean. All aquatic plants in the tank has been harmoniously selected and arranged.

205 : There may also be suggested that this is not Wabikusa but I firmly believe that this is a natural and beautiful design and many people will love it.
Ahogy látszik, neki azért már volt elég ideje a bírálatra. A 4 kedvencét le is írta és még kommentekkel is kiegészítette.

101: Ami számára nagyon tetszett, az a szokatlan és különleges elrendezés, ami a teljes kép dominanciáját adja.

109: Nagyon jól elkészített iwagumit stílust láthatunk. A gyönyörű kövek nagyon jól lettek elhelyezve, így nagyon jó a mélységérzet. A növényeknek még kell egy kis idő, hogy az összkép teljes legyen, illetve az előtéri homokon laposan kell tartani a legtermészetesebb hatásért.

116: Az akvárium low-tech, de mégis gondos és tiszta az egésze. A vízinövények kiválasztása és elhelyezése harmonikus.
205: Nem kifejezetten Wabi kusa amit láthatunk, de ami nagyon tetszik benne az a természetessége és a szépsége, ez foghatja meg a szemlélőket.


Diego Marinelli olasz akvakertész:







Vélemény:
167. Az Aqvarium 700 l -if
This is the tank that impressed me. A great work in 700litri, a strong gust of nature, a green wall. Excellent choice and arrangement of aquatic plants. Layout now covered by vegetation in excellent health. I'd work with trimmings to obtain a larger depth perception.


167: Diegot az akvárium mérete kápráztatta el. Nagyon tetszett neki ebben a méretben a nagyon természetesnek ható növény fal. Nagyon jónak találja a növényválasztást és annak az elhelyezését, egészségesnek látja, de azért egy jó kis nyírással lehet szépen növelni a mélységérzetet.


Chris Lukhaup német természetbúvár, egyéniség :)




A hazai akvaristáknak talán az ő neve cseng a legismerősebben. Egy igazi hardcore természetbúvár, akinél ha megtippelnénk, hogy szárazon vagy vízen tölt e több időt, akkor valószínűleg a víz nyerne. Expedíciókról expedíciókra jár szerte a nagyvilágban és keresi, gyűjti a rák/garnéla különlegességeket. Gyakorlatilag a garnéla szakma professzora és az egész akvarisztikai életben egy megkerülhetetlen egyéniség.

Vélemény:

113 This little piece of Art reminds me of a island ,a place of peacefullness where nature can retreat. Dense bush on the ground,towering stem plants that look like trees.
The set of plants chosen is just right to make it look right . Man made but natural and savage looks.

158 Deserted Even if i think the layout is not perfect anyway i think that the design touches me most in this category. It looks simple,natural and this is how i like it. Judging in this case is very emotional and not racional. The title is well chosen and fits my imagination of how a deserted beach should look like.

170 Kangaroo creek
Very cool desing that allowes the layout to breath. I like the natural style because at more then 40 expedition to explore underwater life i have seen many underwater landscapes and this is close to what i have seen in Brasil or Florida.


198 On the way to heaven
To make a small tank look big it is not easy. This particular layout does that and also looks stylish. Maybe too stylish to look natural but what i like here is that i easyly can remember this layout and again like i mentioned before ..it leaves the design space to breath.”

113: Valami olyasmit írhat, hogy egy béke, nyugalom szigetére emlékezteti, melynek minden porcikája a természetességről mesél. (kicsit elvontan) Sűrű bokrok, a toronyszerű növények fákra emlékeztetik. Jó a növényválasztás, ami megint csak a természetességét erősíti. Mesterséges alkotás, de mégis a vad természetességet hozza.

158: Annak ellenére, hogy az elrendezés nem tökéletes, mégis megérint valami benne. Nagyon tetszik a természetessége és az egyszerűsége, illetve érzelmes, de ugyanakkor irracionális. Nagyon jó a cím választás, mert valóban egy elhagyatott tengerpartra emlékeztet a képzeletben.

170: Nagyon tetszik a koncepció. Nagyon megfogja az a természetesség, mely a víz alatti valóságot tükrözi számára azokon a helyeken, ahol expedíciók alkalmával járt, mint például Florida vagy Brazília.

198: Nehéz egy kis akváriumot úgy berendezni, hogy nagynak tűnjön. Ebben az akváriumban ez sikerült és ez az elrendezésnek köszönhető és még elegáns is, már-már túl elegáns is, ami talán a természetesség rovására is mehet, de mégis…..elvontság :)
 Nos, hát ők nézegették végig hellyel-közzel a mi kis műveinket. :)

Szóval teltek a napok és közeledett az eredményhirdetés. A hírességek véleménye valamelyes sugalltak némi irányt, de nyilván túl sokat nem tudtunk meg. Eljött az ominózus április 27., mely a kihirdetés napjának volt beharangozva. De mégis 27-én 0 óra 1 perckor, vagy 23 óra 50 perckor, mégis mikor? Nyilván ez a legtöbb nevező agyában megfordult néhányszor a nap folyamán. :)
Vártunk….dolgoztunk….vártunk….ebédeltünk….vártunk….uzsonnáztunk………..és egy nem várt pillanatban jött is az FB-ról egy értesítő miszerint, új bejegyzés született a Hungarian Aquascaping Community oldalán Mr. Tropicalfishtől, azaz Veréb Gábortól, Papótól: „Megszülettek az eredmények, nagyon színvonalas verseny volt, gratulálok minden résztvevőnek.”
Én sajnos jó messze voltam a gépemtől, de azt gondolom, hogy az első percekben az oldalt szolgáltató szerver igen csak le lett terhelve. :)
 Bár vendégségbe voltam, de ennek ellenére a vendégségekkel járó minden protokollt félredobva, a legelső utamba kerülő gépnél már néztem is az eredményeket. Igen, igen és igen, győzelem és valóban, az általam szavazott akváriumokból kettő is a legjobb helyeken végzett, hurrá. :) Na jó bevallom, ezt a hajcihőt csak az után hajtottam végre, miután halk elégedettséggel nyugtáztam, hogy a low tech kategóriában győztes lettem. Ahhoz képest, hogy valóban csak egy helyes kis akit szerettem volna, ami kielégíti a családunk ez irányú igényét, ahhoz képest tényleg nem rossz, sőt jó, nagyon jó! Ezek után valóban megnéztem minden vetületében a verseny eredményeit, mely összességében tényleg azt mutatta, amire számítottam, amit egy reális eredménynek gondoltam, most elvonatkoztatva a saját győzelmemtől.

Akkor jöjjenek a száraz tények, azaz a szépséges győztes akváriumok:

40 liter alatt:
1. Helyezett: Ádám Attila 2205 pont (Iron Dragon)



2. Helyezett: Herczeg Zsolt 1621 pont (On The Way To Heaven)



3. Helyezett: Danicska Tamás János 1187 pont (Before The Man Appeard on Earth)



40 liter felett:

1. Helyezett: Varga Kovács Roland 2600 pont (Vanaheim)


2. Helyezett: Regdon András 2038 pont


3. Helyezett: Pénzes Zoltán 1800 pont (Zöld Sziklás)

Low tech:

1. Helyezett: Surányi Levente 3290 pont (Kangaroo Creek)


2. Helyezett: Bíró József 1972 pont 


3. Helyezett: Takács Zoltán 1202 pont


Wabi kusa:

1. Helyezett: Márton Gábor 1120 pont


2. Helyezett: Márton Gábor 688 pont




3. Helyezett: Márton Gábor 219 pont






Ez úton is szeretnék még egyszer gratulálni a győzteseknek, megköszönni minden nevezőnek a részvételt, a segítséget a verseny sikeréhez.
Köszönet illeti a szponzorokat, akik nélkül nem lehetne ilyen színvonalas a verseny!

- Eheim (Fisch Kft.)
- JBL (Aquapet Kft.)
- Tetra Magyarország (Pet akvarisztika)
- Sera Magyarország 
- Neptun
- Trópus Szeged
- Tropica DK
- Tropicalfish Kft.

Végül szeretném megköszönni Veréb Gábornak ezt az alázatos munkát, mellyel ismételten túl vagyunk egy újabb sikeres Tropicalfish Aquascaping Contest lebonyolításán!





Powered by:



Nincsenek megjegyzések: